Burn-out herstel

Een burn-out uit zich in verschillende symptomen. Deze symptomen zijn bij iedereen anders, dus het kan lastig zijn om voor jezelf vast te stellen of je kampt met een burn-out of niet. Vink daarom in onderstaande checklist aan welke symptomen jij herkent:

Download de checklist

Het kan confronterend zijn om deze checklist in te vullen en je te realiseren dat het niet goed met je gaat. Inzicht is echter de eerste stap naar verandering. Bel daarom gerust voor meer informatie contact op met Nancy (06 233 19400) of Franca (06 290 57505).
Burn-out herstel

Hoe krijgt een gezond mens een burn-out?

Er zijn veel factoren die ervoor zorgen dat iemand overbelast raakt. Vaak spelen deze factoren langdurig een rol in iemands leven én heeft diegene met meerdere factoren tegelijkertijd te maken. Een oorzaak van een burn-out begint in elk geval vaak met ‘te veel’, zoals te veel werken, zorgen maken, eenzaamheid of fanatiek sporten. Ook het gebrek aan sociale steun of waardering, een chronische ziekte, gevoelens van angst en onveiligheid, een trauma of een ongezonde levensstijl kunnen oorzaken zijn.

Wanneer je overspannen bent of een burn-out hebt, zijn zelfs de leuke dingen niet leuk meer. Een avondje stappen met vrienden of vriendinnen kan dan al voor te veel stress in je lichaam zorgen. Daarbij lokt de ene stressklacht de andere uit, waardoor je in een vicieuze cirkel van chronische stress terecht kunt komen.

Welke factoren jouw burn-out ook hebben veroorzaakt, door te weinig herstel en te veel inspanning pleeg je roofbouw op je lichaam. Dat boet je in aan veerkracht, waardoor stressklachten toenemen en er op den duur (regel)functies in je brein en in de rest van je lichaam veranderen. De effecten daarvan voel je op alle fronten: op fysiek, emotioneel en cognitief vlak.

Burn-out herstel

Iedereen herstelt op een andere manier van een burn-out. Er is dan ook geen sprake van één beste manier die voor iedereen werkt. Herstellen is maatwerk: het hangt af van je voorgeschiedenis, je huidige situatie, wat je nog wel en niet kunt en natuurlijk van wat bij je past. Onze stress- en burn-outcoaches kennen alle do’s en don’ts van een effectief herstel. De coaches kunnen je daarom goed helpen bij de eerste stappen.
Wanneer je wat meer energie hebt opgebouwd en je cognitieve vermogens weer beter werken, is het tijd om te praten over zelfmanagement, je persoonlijke en psychische knelpunten en de terugkeer naar het werk.

Chronisch Stress Reversal

Wij werken op basis van de 3 fasen van Chronisch Stress Reversal methode:
  1. Focus op herstelvermogen en bevorderen fysiek herstel
  2. Vitaliteitsopbouw en verbetering zelfmanagement, gericht op duurzaam handhaven van de balans tussen belasting en herstel
  3. Re-integratie, verder opbouwen in het werk & consolidatie van de resultaten

Wat is het verschil tussen Burn-out, overspannenheid en depressie?

Een burn-out heeft duidelijkere symptomen dan overspannenheid. Je hebt een burn-out als jouw stress-gerelateerde klachten langer dan een halfjaar aanhouden en als extreme geestelijke en lichamelijke vermoeidheid op de voorgrond staat. Wanneer je nog geen halfjaar last hebt van stressklachten, je nog wel iets van energie hebt en je je vooral opgejaagd voelt, spreken we van overspannenheid. Wanneer de klachten binnen een paar weken verdwijnen, ben je meestal overwerkt.

Een depressie is vooral een stemmingsstoornis, terwijl een burn-out juist een energiestoornis is. Bij een depressie is met name de sombere stemming bepalend voor het ziektebeeld; bij een burn-out staat vermoeidheid voorop. Bij een depressie is de stemming over het hele leven negatief en bij een burn-out alleen over dat deel waar de oorzaak van de burn-out ligt.

Bel gerust voor meer informatie met Franca (06 290 57505) of Nancy (06 233 19400).
Onze beroepsverenigingen
Het StresshuisHet StresshuisHet Stresshuis


Onze certificeringen
Het StresshuisHet StresshuisHet StresshuisHet StresshuisHet Stresshuis