Stress- of life-coaching

Bij het Stresshuis maken we een onderscheid tussen stress- en life-coaching. Deze vormen van coaching lijken op elkaar, maar zijn niet helemaal hetzelfde. Waar bij life-coaching de focus bijvoorbeeld meer ligt op het veranderen van gedrag, duiken we bij stress-coaching dieper in op jouw gevoel. We kijken daarom samen naar waar jouw stress vandaan komt en welke vorm van coaching het beste op jouw behoeftes aansluit.

Stress-coaching

We proberen te ontdekken wat bij jou de verstoring tussen draaglast en draagkracht heeft veroorzaakt. Vaak is dat een langdurig proces met verschillende factoren geweest, waardoor het lastig kan zijn om vast te stellen waar de verstoring is begonnen. Daarnaast zijn de signalen niet altijd even sterk en nemen de klachten soms toe en dan weer af. Hierdoor kan het lang duren voordat je (h)erkent dat je een probleem hebt. Bovendien hebben veel mensen de neiging om zichzelf steeds een beetje aan te passen, waardoor ze de situatie net vol kunnen houden. Deze mensen vinden het bijna gewoon wat ze doen en hoe ze zich daarbij voelen.
Een belangrijk onderdeel is het in kaart brengen van de signalen en klachten die je ervaart. De leidraad in dit proces is jouw persoonlijkheid, het herkennen van je patronen en het ontdekken van wat je energie geeft of juist energie kost. Een ander belangrijk onderdeel is het opstellen van een plan, om te voorkomen dat je in de toekomst op eenzelfde manier overbelast raakt.

Life-coaching

Life-coaching is een term die veel wordt gebruikt maar waar geen eensluidende definitie voor is. Alhoewel, de term op zich zegt wel het één en ander. Je zou kunnen zeggen: "Life-coaching gaat over het verbeteren van de kwaliteit van het leven" en het leven is wat ieder individu er voor zichzelf onder verstaat. Voor de één gaat het leven over succesvol zijn, voor de ander over goede relaties hebben, voor weer een ander over gezondheid of over zingeving, jezelf zijn of gelukkig zijn. Allemaal zeer subjectieve onderwerpen. Maar één ding staat vast: Life-coaching gaat over het verbeteren van jouw leven. Ongeacht wat jij daaronder verstaat.
Ook kan life-coaching zeer waardevol zijn als ondersteuning om de onvermijdelijke tegenslagen en moeilijke ervaringen in het leven zo goed mogelijk te navigeren, en om hier nog beter en sterker uit te komen.
Persoonlijke ontwikkeling of life-coaching staat hierom hoog in het vaandel en kan life-changing zijn.

Het gaat bij life-coaching over wie ben jij en wat wil jij.
Bij loopbaancoaching gaat het daarnaast over wat kun jij.

Stress- en life-coaching

Stress is een natuurlijke reactie op heftige of lastige periodes in het leven. Stress komt daarom op allerlei momenten en op alle leeftijden voor. Dat is altijd zo geweest, maar de hoeveelheid stress die we ervaren, lijkt de afgelopen jaren wel flink te zijn toegenomen. Dat is niet gek: er is veel veranderd en er wordt veel van ons verwacht. In dit digitale tijdperk staan we altijd ‘aan’ en zijn er lang niet altijd genoeg momenten om te rusten.
Stress- en life-coaching

Wat is stress?

Stress ontstaat wanneer de balans tussen de draagkracht en draaglast van iemand verstoord is. De draagkracht verschilt per persoon en wordt onder andere bepaald door het vermogen dat iemand heeft ontwikkeld om te dealen met wat het leven brengt. De draaglast is datgene wat iemand te verdragen krijgt en kan slaan op bijvoorbeeld tegenslagen, (werk)druk of ziekte.

Gezonde stress

Stress op zich is niet slecht. In een gezonde dosis zorgt stress ervoor dat we alert zijn en beter presteren, zoals bij een examen. Bij een beetje stress wordt cortisol aangemaakt. Hierdoor kunnen we onze aandacht langer vasthouden en ons geheugen wordt verbetert.

Ongezonde stress

Wanneer je af en toe stress ervaart, herstelt je lichaam zich vanzelf. Wanneer de stress echter te lang aanhoudt of chronisch wordt, kunnen er zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Lichamelijke klachten kunnen zich uiten in bijvoorbeeld hoofdpijn, maagpijn of rugpijn. Qua psychische klachten kun je last krijgen van een slechtere concentratie, een kort lontje of een opgejaagd gevoel. Daarnaast kun je soms niet stoppen met piekeren en moeilijker in slaap komen.

Oorzaken stress

Stress kan worden veroorzaakt door een situatie waar je niets aan kunt doen, maar ook door een bepaalde eigenschap die je hebt.

Oorzaken binnen jezelf
 • Perfectionisme
 • De lat te hoog leggen
 • Moeite hebben met je grenzen aangeven of ‘nee’ durven zeggen
 • Onzekerheid of een laag zelfbeeld
 • (Faal)angst
 • Niet assertief genoeg zijn

Oorzaken buiten jezelf
 • Ziekte
 • Mantelzorg
 • Hoge werkdruk
 • Slechte werksfeer
 • Dreigend ontslag
 • File
 • Relatieproblemen
 • Kinderen, enzovoorts.

Wat kan een coach van Het Stresshuis voor je doen?

Een coach houdt je een spiegel voor. Dit kan confronterend zijn, maar geeft je ook inzicht in wie je bent en waar onbewuste patronen vandaan komen. Een coach laat je blinde vlekken zien, zodat je bepaalde trekken, factoren of eigenschappen kunt veranderen. Ook kijkt een coach samen met jou naar wat energie kost en wat energie oplevert. Van hieruit leer je hoe je keuzes maakt die jou meer in balans houden en energie geven. Meestal betekent dit de beweging van moeten naar willen. Een persoonlijk onderzoek of assessment biedt hierbij ondersteuning, maar ook een preventieplan is belangrijk. Dit plan voorkomt namelijk dat je in de toekomst terugvalt in je oude gewoontes.

Neem gerust contact op

Wij helpen je graag

Bel gerust voor meer informatie met Nancy (06 233 19400) of Franca (06 290 57505).
Onze beroepsverenigingen
Het StresshuisHet StresshuisHet Stresshuis


Onze certificeringen
Het StresshuisHet StresshuisHet StresshuisHet StresshuisHet Stresshuis